фирми продукти
представяме
работа
 
Пловдив заменя 60 дка срещу 16 милиона лева инвестиции

Пловдив заменя 60 дка срещу 16 милиона лева инвестиции

Конкурс за продажбата на 10 урегулирани поземлени имота и други 14 с безсрочно право на строеж ще обяви пловдивската администрация, след като общинският съвет одобри условията, съобщи зам.-кметът по общинската собственост Петко Атанасов. Общата площ на парцелите е близо 60 декара. Те са оценени на 16 427 350 лева. Това е и началната конкурсна цена, която съветниците вече приеха. Процедурата за провеждането на конкурса е сложна, тъй като за първи път от продажба на общинска собственост в бюджета на града няма да влезе нито лев, обясни Петко Атанасов, председател на комисията, която трябва да подготви условията.

Подобна сделка крие повече рискове и за това общината трябва да изпипа условията, за да защити интересите си. Обявените за продажба общо 24 парцела се намират в изключително атрактивна зона в западната част на Пловдив, затворена между булевардите ''Копривщица'', ''Свобода'' и ''Пещерско шосе''. Доскоро тук бе базиран парашутният полк. Земята бе собственост на министерството на отбраната, но след продължителна процедура бе деактувана от държавна в частна общинска. Според одобрения устройствен план на квартал Отдих и култура в тази част трябва да се изгради жилищен комплекс. Необходими за това са около 85 милиона лева, които общината не може да отдели, обясни кметът Иван Чомаков. Затова прехвърлянето на право на собственост и учредяването на безсрочно право на строеж срещу изграждане на инфраструктура е най-добрият вариант за общината, смята градоначалникът.

Бъдещият собственик, който спечели конкурса, ще трябва в 3-месечен срок от обявяване на резултатите да представи инвестиционен проект. Той е длъжен да изгради близо 20 километра улична мрежа, 17 км тротоари, да озелени почти 18 декара и да прокара водопроводи и канализация, да направи трафопостове и улично осветление. След това в срок не по-дълъг от 3 години ще трябва да предаде напълно изградената инфраструктура и озеленяването на района. До участие в конкурса ще бъдат допуснати само фирми, регистрирани преди най-малко 5 години и построили не по-малко от 50 000 кв.м площ с жилищно и обществено предназначение. Вероятно ще се постави и условието кандидатите да са регистрирани в Пловдив или областта.

 


29 август 2006 - в. Монитор
Няма коментари


ключови думи
конкурс, пловдив, имот, инфраструктура, строителство, инвестиции, парцели


още от категорията Инвеститори

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg