фирми продукти
представяме
работа
 
Предлагат дистанционно отчитане на водомери и топломери

Предлагат дистанционно отчитане на водомери и топломериСъвременна технология за дистанционно отчитане на водомери, топломери и разпределители за жилищни сгради, офиси и индустриални помещения предлага "ПМУ-София 98" ООД. Фирмата е официален представител и лицензиран партньор на MINOL Messtechnik - Германия.
Съгласно наредба № 4 за проектиране, изграждане и експлоатация на сградни водопроводни и канализационни инсталации от 17 юни 2005 г. е задължително поставянето на водомери с възможност за дистанционно отчитане. Основната цел на новоприетата наредба е да приближи българските домакинства към стандартите на Европейската общност, където дистанционното отчитане на водопотреблението и топлинната енергия е отдавна установена практика.

Предимства на системата:

Отпада необходимостта от посещението на инкасатор
Тъй като системата е напълно автоматизирана, необходимостта от посещението на инкасатор в апартаментите отпада. Това прави системата изключително гъвкава, тъй като не е нужно потребителите да стоят и да чакат на определената дата служител на фирмата за ВиК, Топлинно счетоводство или Електроразпределение например.

Бързо отчитане на всички уреди в сградата независимо от техния брой
Възможностите на автоматизираните системи за дистанционно отчитане са мащабни. Те могат да обединят в себе си стотици малки клетки, т.е. отделни водомери, топломери, разпределители и т.н. Съвременните технологии позволяват няколко мрежи, всяка от която поддържа много уреди, да бъдат обединени в една обща. Дистанционното отчитане е приложимо както в огромни жилищни кооперации с над десет входа, така и в малка кооперация с четири апартамента.

Гъвкавост при отчитането на показанията на уредите
Системите за дистанционно отчитане предлагат много по-богати възможности за проследяване на текущата консумация. Това е възможно благодарение на факта, че водомерите и топломерите захранват мрежовите възли с информация много по-често от веднъж месечно – например на няколко часа. Така се получава много по-точна представа за количеството потребена вода или топлоенергия.

Субективна грешка при отчитането практически липсва
Тъй като четенето на данните от уредите става постредством компютър със съответен софтуер, субективната грешка при отчитането на показанията е напълно елиминирана.

Интегрираност на системата към други измервателни уреди
Стават ненужни както посещенията на представители на ВиК, така и тези на служителите на така наречените комунални компании. Това може да стане, ако свържете в такава система и прибори за измерване на други видове потребление – например разходомери за газ, електромери и т.н.

Примерни инсталационни схеми

измервателни уреди


Фиг. 1

На фиг. 1 е показана примерна инсталация на система за дистанционно отчитане на уреди в нова сграда, в която колекторните табла за отоплителната инсталация са разположени вътре в апартаментите. Към системата освен топломери и водомери с импулсни изводи са включени и разходомери за газ, както и електромерите от всеки един апартамент. Дистанционното отчитане става посредством комуникация по M-Bus (EN 1434-3) технология, който е Европейски утвърден стандарт за предаване на данни от измервателни уреди. Информацията от уредите може да бъде прочетена по всяко едно време посредством конвертор, персонален компютър и софтуер за връзка. Данните могат да бъдат записани във подходящ файлов формат с точната дата и час на отчета. Нещо повече - посредством модем, информацията може да бъде директно предадена по телефонна абонатна линия или интернет към вашата компания доставчик на услугата (ВиК, Фирма за топлинно счетоводство, Електроразпределение и т. н.)

измервателни уреди


Фиг. 2

На фиг. 2 е показана примерна схема на безжична радиосистема за отчитане на показанията от радиаторни разпределители. Този вариант е подходящ за отоплителни инсталации в стари сгради, където няма възможност да се поставят индивидуални апартаментни топломери, а е необходимо поставянето на индивидуални разпределители на всеки един радиатор. Разбира се, към системата могат да бъдат включени допълнително водомери, електромери и други измервателни уреди, които имат възможност за дистанционно отчитане. Предимството при такова изпълнение е, че не е необходимо допълнително окабеляване вътре в сградата, което спестява време и разходи. Поставят се единствено концентратори (обикновено в стълбищната клетка на сградата), които периодично събират и съхраняват данните от уредите. Всеки един концентратор съхранява данните от всички разпределители, при което е невъзможно да се загуби информация.

Повече за ПМУ-София 98 ООД


21 юли 2006 - comfort.bg
Няма коментари


ключови думи
технология, водомери, топломери, разпределители, жилищни сгради, офиси, индустриални помещения, пму софия, система

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg