фирми продукти
представяме
работа
 
'Шишеджам' пуска завода за плоско стъкло

От днес в Търговище ще заработи вторият завод за стъкло на турската компания "Шишеджам", съобщиха от агенцията за инвестиции. Общият проект на външния инвеститор възлиза на 220 млн. долара, като освен завода за плоско стъкло дъщерната компания "Тракия глас България" ще управлява три завода - за домакинско, калиево стъкло и за огледала.

Първият завод за домакинско стъкло беше открит през юли 2005 г. Капацитетът на пещта е 53 хил. т изделия годишно, като осемте поточни линии максимално могат да произвеждат по 235 млн. чаши и други домакински изделия. Почти 90 на сто от производството се изнасят с търговската марка "Пашабахче", припомниха експерти.

С откриването на завода за плоско стъкло годишно в Търговище ще се произвеждат 200 хил. тона. Основно това стъкло се използва в строителството, автомобилната индустрия и мебелното производство. Дневният капацитет ще бъде 725 тона. До края на годината се очаква да бъдат завършени и другите две мощности за производство на обработено калиево стъкло и за огледала. Калиевото стъкло е от скъпата гама изделия и се влага в готварски печки, хладилници и др. Капацитетът на тази линия ще достигне 2.3 млн. кв.м закалено стъкло и 2.5 млн. кв.м огледала.

Инвестицията на "Шишеджам" е сред най-големите вложения на зелено, и то в регион с висока безработица, припомниха от агенцията. Проектът започна през 2004 г. и трябва да приключи до 2007 г., като след построяването и на четирите мощности в него ще работят над 1000 души.


20 февруари 2006 - в. Дневник




Няма коментари


ключови думи
завод, стъкло, огледала, производство, експерти, строителство, мебелно производство, инвестиция


още от категорията стъкло, стъклопакети

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg