фирми продукти
представяме
работа
 
Ще укрепват църквата 'Св. 40 мъченици' във Велико Търново

Ще укрепват църквата Министерството на културата и туризма обяви процедура на договаряне с покана за извършване на строително-монтажни работи за изграждане на околно пространство и подходи на църква "Св. 40 мъченици" във Велико Търново. За участие в поръчката възложителят е поканил три великотърновски фирми - ЕТ "Ганчо Ханджиев", "Карик" ЕООД и "Реставрация" ЕАД.

Досега така и не е издаден Акт 16 за църквата "Св. 40 мъченици", защото нейното външно пространство не е оформено. До този момент това не е направено, тъй като там се извършваха археологически проучвания, за които нямаше как да бъде предвидено кога ще завършат, пояснява се в обявлението за процедурата. Във връзка с настъпилите през настоящата година необичайни и продължителни тежки наводнения са възникнали обстоятелства от изключителна спешност, които също не са били предвидими и които в значителна степен застрашават паметника на културата от национално значение, каквато е църквата "Св. 40 мъченици".

Вследствие на тези наводнения се е наложило укрепване на пътя в непосредствена близост до църквата, за което бяха отпуснати средства от Комисията по бедствия и аварии към МС. През юни областната администрация на Велико Търново подписа договор за укрепване на пътя Велико Търново - Арбанаси в участъка на църквата "Св. 40 мъченици" и археологическия комплекс "Великата лавра" чрез изграждане на предпазна конструкция зад черквата. За изпълнител беше избрана софийската компания "Геотехника - АБС" ООД. Стойността на ремонтите беше почти 306 хил. лв. без ДДС. Дружеството продължава да извършва задълженията си по укрепване на пътя и в момента.

Във връзка с приемането на обекта обаче се налага и спешно оформяне на околното пространство и подходите към църквата. Необходимостта от спешно укрепване и изграждане на околно пространство на църквата е резултат от възникналите тежки наводнения и именно това възложителят е посочил като аргумент за обявяването на процедура на договаряне с покана. Това е една от най-съкратените процедури по Закона за обществените поръчки. Очаква се обновената църква "Св. 40 мъченици" във Велико Търново да бъде осветена на 22 септември 2006 г. Това съобщи неотдавна председателят на националния съвет по опазване на паметниците на културата проф. Божидар Димитров.

Това е крайният срок за пълното обновяване на манастирския комплекс "Великата лавра", част от който е средновековният храм. Два дни националният съвет заседава във Велико Търново. На 15 декември в Министерството на културата трябва да бъде представен проектът за защитната крепостна стена откъм Янтра и програма със срокове по всички приоритетни точки. Съоръжението с дължина 140 м трябва да бъде вдигнато до пролетта. Напълно ще бъде възстановена само крайната южна кула, а други две частично. Останалата част от автентичните стенописи ще бъде монтирана в храма едва след като бъде завършена подпорната стена откъм реката.

Комисията е набелязала 12 проблема, които трябва да бъдат решени скоро. Много важни са въпросите, засягащи общината, каза Божидар Димитров. Такъв е проблемът с паркинга, който ще бъде разположен между моста и храма "Успение Богородично". Общината вече е обявила конкурс за градоустройствен проект на терена.


30 ноември 2005 - в. Дневник

Добави коментар


Няма коментари


ключови думи
църква, реставрация, процедура, възложиетл, фирми, велико търново


още от категорията консервация, реставрация

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg