Интериорни настилки от бамбук

Списание

ОЩЕ ЗА КЪЩАТА

Брой

10/2018

Най-четено от броя

    Интериорни настилки от бамбук     Какво да засадим през октомври

Още от броя

Интериорни настилки от бамбук

Подовата настилка от бамбук съчетава здравината и усещането за топлина и уют на естествената дървесина. Бамбуковите подове са все по-предпочитан вариант в съотношение качество - цена, а многобройните предимства и естественото им излъчване ги превръщат в модерна и най-вече практична алтернатива за обзавеждане на дома. Бамбуковият паркет притежава нестандартна визия и по-нетипичен рисунък от останалите видове паркети. Тези негови качества го извеждат на предна позиция в класацията на екзотичните подови настилки.

Родината на бамбука

Бамбукът (Bambuseae) е вечнозелено растение от семейство Житни, чиито характеристики в много отношения се припокриват с тези на естествената дървесина. Произхожда от Източна и Южна Азия, където са известни повече от 1600 вида. Растението е рекордьор по бързина на израстване – 120 см за едно денонощие, а на височина достига до 40 м. Бамбукът притежава изключителна здравина и се отличава с якост на опън по-голяма от тази на стоманата, което обуславя и повсеместната му употреба като строителен материал. От него се произвеждат също екзотични мебели и аксесоари за дома. В същото време бамбукът е почти 10 пъти по-лек от желязото и представлява подходящ материал за изработка на строителни скелета.

Особености на бамбуковата настилка

Преди да се превърне в здрава и привлекателна за окото подова настилка, бамбукът преминава през няколко фази на обработка. Стъблото се разцепва на тънки ленти, които се изваряват, с цел почистване и обезпаразитяване. Бамбуковият паркет се среща в два основни цвята – жълт и кафяв, като съществуват и тонирани варианти, предоставящи по-широк спектър за интериорни комбинации. Може да откриете бамбукова настилка, оцветена в бяло, цвят венге, махагон и др. Освен цветово, материалът се разграничава и според своята структура. Такъв е пресованият или известен още с наименованието карбонизиран бамбук. При този процес материалът се подлага на високотемпературна обработка, което допълнително оптимизира якостните му качества. Пресованият бамбук има по-тъмни нюанси от обикновения и колкото по-дълго се карбонизира, толкова по-наситен и плътен е цветът. Последната фаза от направата на екзотичната настилка се изразява в слепване на отделните ленти една към друга, така че да образуват гладки плоскости. Карбонизираният бамбук се отличава с по-висока плътност и здравина. Той е значително по-дълготраен от обикновения вариант...

Източник: ОЩЕ ЗА КЪЩАТА


препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg