Проблеми с климатиците през лятото

Списание

ОЩЕ ЗА КЪЩАТА

Брой

08/2018

Най-четено от броя

    Пътеки от естествен камък     Проблеми с климатиците през лятото

Още от броя

Проблеми с климатиците през лятото

Климатикът е нашето спасение в знойните летни жеги. Често обаче той отказва да функционира нормално точно в най-големите горещини. Макар и производителите да се стремят към все по-високо качество на продуктите си, факт е, че няма уред, при който да не съществува риск от поява на дисфункция. Основни предпоставки за това са неправилната експлоатация, неадекватно извършеният монтаж и неподходящо реализирана профилактика.

Нека се запознаем с най-важните причини за поява на отклонения от нормалното функциониране на климатиците през лятото.

Недостатъчно количество охладител

Зареждането на климатика с необходимото количество фреон е ключов фактор за дългосрочната му ефективност. Заниженото ниво на хладилен агент в уреда може да доведе до влошаване на техническата му изправност и до поява на редица проблеми. Първи признак за това е недоброто охлаждане на помещенията. Тук е мястото да отбележим, че този признак може да се прояви и при изтичане на фреон или когато е налице запушване на тръбите, през които се осъществява преминаването му от външното към вътрешното тяло на климатика. В случай че забележим подобни симптоми, задължително се налага да потърсим сервизните услуги на производителя. Препоръчително е климатикът да не се използва до отстраняването на проблема. Неспазването на това предписание може да доведе до пренатоварване на компресора.

Прекомерно замърсени филтри

Често се случва климатикът да превключва към режим на работа много по-често от нормалното. Една от причините за това може да са замърсените филтри, особено ако уредът се използва на силно запрашено място, като голям булевард например. Натрупаните прахови частици блокират въздушния поток и компрометират отчитането на температурата от термостата. Това от своя страна подвежда компресора да се включва и изключва през по-кратки интервали. Хигиената на вътрешното тяло е важно условие за адекватното функциониране на всеки климатик. Поради тази причина е необходимо да се осигури периодично почистване на филтрите поне два пъти в годината.

Неправилно реализиран монтаж

Неквалифицираните техници не съумяват да преценят правилния наклон при инсталирането на климатика. В резултат на това вътрешното тяло издава неприсъщи звуци. Друга причина за това може да е наслоената мръсотия, която се отлага по вентилатора и причинява вибрации в уреда...

Източник: ОЩЕ ЗА КЪЩАТА


препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg