Пътеки от естествен камък

Списание

ОЩЕ ЗА КЪЩАТА

Брой

08/2018

Най-четено от броя

    Пътеки от естествен камък     Проблеми с климатиците през лятото

Още от броя

Пътеки от естествен камък

Пътеките са основен елемент в градинския комплекс. Те изграждат връзката между външната среда и входа на жилището и осигуряват достъп до отделните кътчета в двора, предоставяйки на живущите стабилна и естетически издържана повърхност за преминаване. Проектирането им трябва да допълва хармонията от форми и цветове в лехите, а това изисква особено внимание по отношение на стиловата подредба и вида на използваните материали. Възможностите за дизайн на градинските пътеки са многобройни. Може да се експериментира не само с формата и размера, но и с растенията за декорация, осветлението и много други фактори.

Очарованието на естествените материали

Градинските пътеки трябва да бъдат красиви, но и най-вече функционални. За разлика от технически произвежданите му аналози, които обикновено са гладки и еднородни, естественият камък се характеризира с груба неравна повърхност и неопределени форми. Заради своята здравина и природно излъчване, камъкът е един от най-често използваните материали за оформяне на външна настилка и дворни пътеки. Артистично подредените алеи от каменни плочи следват профила на терена и създават усещане за връзка с природата. Те са устойчиви на натоварвания, не се променят с течение на времето и имат дълъг живот.

Изключение правят варовиковите плочи, които под въздействието на атмосферните условия започват да се ронят и разтрошават. Мраморът също не е дълготрайна алтернатива, заради чувствителността си към киселини. Празнините между плочите обикновено се запълват с трошен дребен камък, чакъл или мулчиращи кори. Може и просто да се засеят с тревна смеска или почвопокривни растения. Тези пътеки се нуждаят в по-голямата си част от допълнителна поддръжка, косене и подрязване. Достатъчно са красиви и с висока декоративна стойност, така че малкото прекарано време за поддържането им си заслужава. При денивелация на терена камъните може да се разположат стъпаловидно, напомняйки на приказна градина.

Пътеки от камък за приказен двор

Реденият камък е един от най-красивите варианти за оформяне на дворна пътека. За тази цел се използват основно гнайс, гранит, базалт, а също и речни камъни. Дизайнът и конструирането на пътеката трябва да са изпълнени с усет и да допълват красотата и стила на градината...

Източник: ОЩЕ ЗА КЪЩАТА


препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg