Методи за почистване на фасади

Списание

ОЩЕ ЗА КЪЩАТА

Брой

03/2018

Най-четено от броя

    Методи за почистване на фасади     Грижи за градината през март

Още от броя

Методи за почистване на фасади

Почистването на фасади е необходимо мероприятие не само от естетическа гледна точка. Освен за поддържане на красивия външен вид на сградата, то е от важно значение за предпазване на конструктивните материали от корозия и други нежелани въздействия, вследствие на замърсяването. Тази дейност е свързана с редица тънкости, поради спецификата на различните повърхности и тяхното разположение. Различните фасади изискват индивидуален подход и тъй като се извършват чрез алпийски способ, тези мерки се изпълняват единствено от специализирани фирми с подходящото оборудване. Фирмите предлагат разнообразни техники за почистване на фасади, предвид техния вид и използваните материали:

Абразивно бластиране

Техниката се нарича още пясъкоструене, има почистващ ефект и способства за подобряване качествата на повърхностния слой. Прилага се при фасади, облицовани с различни видове естествен камък – мрамор, гранит, гнайс, варовик, травертин и различни видове зидарии за отстраняване на упорити замърсявания като бои, строителни материали и графити или когато замърсяванията са проникнали в дълбочина. При този метод повърхността е подложена на високоскоростно струене с пясък под въздушно или парно налягане, като пясъкът премахва коричката, боята и наслоения материал. Важно преимущество на абразивното бластиране е възможността за увеличаване на активната площ за съхнене на боите или замазките. Освен с пясък, бластирането може да се изпълнява и с пемза, стъклени гранули, урея и др. В преобладаващ процент от случаите каменните фасади се замърсяват от стичането на вода и полепването на мръсотия. При подобни ситуации е достатъчно да се приложи техниката хидробластиране (водоструене).

Хидробластиране

Това е един от най-популярните методи за почистване на фасади. Изпълнява се сравнително бързо и покрива широк мащаб повърхности. Освен бързото изпълнение, друго предимство тук е лесната достъпност до всички равнини и равномерното им третиране. Хидробластирането съчетава гъвкавост с широк обсег на действие и може да се прилага за почистване на окачени фасади, а също и на такива, облицовани с камък, метал, винил или дърво...

Източник: ОЩЕ ЗА КЪЩАТА


препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg