Фасадни облицовки - модерните решения

Списание

ОЩЕ ЗА КЪЩАТА

Брой

08/2017

Най-четено от броя

    Фасадни облицовки - модерните решения     Камината се нуждае от ремонт

Още от броя

Фасадни облицовки - модерните решения

Фасадните стени на сградите са изложени на постоянното въздействие на въшната среда – дъжд, вятър, температурни амплитуди, агресивни газове. С течение на годините това неизбежно води до появата на пукнатини, в които се задържа вода и дори до разрушаване на традиционните измазани фасади.

Фасадните обшивки и облицовки представляват своеобразен щит на сградата срещу атмосферни влияния и нейният естетически завършек. Те променят архитектурния облик на дома, изпълнявайки функцията на защитна "премяна". Играят важна роля за постигането на добър микроклимат в помещенията и на практика имат неограничено приложение – за частни домове, кооперации, обществени сгради, хотели и др.

Когато става въпрос за облицовка на фасади, в съзнанието ни изникват традиционни материали, като добре познатия PVC сайдинг или обшивка от дървени плоскости. Естествената красота на дървото създава усещане за топлина, сигурност и уют. Но естествената дървесина има редица недостатъци – това е "жив" материал, който поема и отдава влага и с времето може да промени размерите си. Освен това за да запази добрата си естетика, се нуждае от периодична поддръжка, което може да се окаже доста трудно за една висока сграда. Други фактори са податливостта към дървоядни насекоми, гниене и огън. Изложена навън, дървесината трябва периодично да се третира със защитни препарати, с цел да се предотврати появата на дърворазрушаващи микроорганизми.

Виниловият сайдинг е евтин, лек, но не и особено устойчив материал. Производството и адаптирането му за строителни цели не са благоприятни за здравето на човека и за околната среда. Произвежда токсични вещества в случай на пожар, а при директно слънчево нагряване цветовете избледняват с времето и се налага да се освежават. При силен вятър е възможно да проникне въздух под листовете, който да повдигне ламела от стената. Едрата градушка също може да увреди или да напука виниловия сайдинг.

В търсене на щадящи природата материали и с оглед ускоряване и улесняване на строителния процес науката постигна забележителен напредък. Днес вече се произвеждат материали със завидна якост и устойчивост, които в същото време притежават неподправената красота на природните суровини. Иновативният подход се изразява в стабилизиране на органичните материали със синтетични съставки посредством използването на скъпи технологии и ноу-хау...

Източник: ОЩЕ ЗА КЪЩАТА


препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg