Грижи за градината през юли и август

Списание

ОЩЕ ЗА КЪЩАТА

Брой

07/2017

Най-четено от броя

    Грижи за градината през юли и август     Санирането на комина - изисквания и разходи

Още от броя

Грижи за градината през юли и август

Нерядко юли и август се оказват най-горещите месеци от годината. Случва се да има и дъждовни дни, но по традиция слънцето сипе неуморно парещите си лъчи и неизбежно ни настройва ваканционно. Дори и в тези месеци обаче не бива да забравяме да се погрижим за любимата си градина, а точно сега тя е приказна феерия от цветове. С разнообразните си багри и форми едногодишните и многогодишните цветя достигат своя апогей, дръвчета и храсти са оформили тъмнозелени корони. Оставени без грижи обаче, растенията в градината бързо ще повехнат и ще изгубят чаровната си прелест.

Градината е "жадна" за вода

През летните месеци редовното поливане е от основно значение. Натрупалата се влага от краткотрайните дъждове се изпарява бързо от почвата и не е достатъчна, за да поддържа растенията свежи за повече от няколко дни. Зелената морава също се нуждае от напояване и косене. Редно е да съобразим валежите през месеца, а също и особеностите на почвата, с оглед да не полеем повече от необходимото. Песъчливите почви например поемат по-малко количество влага в сравнение с богатите на органични вещества. Така че ако не се очаква обилен дъжд, трябва да осигурим нужната влага на растенията за период от поне седем дни.

Наличието на поливна система ще ни спести доста усилия в това начинание. Разпръсквачите доставят нужното количество вода за около 30-40 минути. Ако разполагаме с по-деликатни растителни видове, може да използваме лейка, за да не намокрим листата. Косенето на тревата се извършва на няколко етапа – първоначално на височина 10-12 см, следващата седмица на 7-8 см и след още седем дни – до 4-5 см. В случай че почвата е по-рохкава и песъчлива и не задържа водата, трябва да се постараем да обогатяваме всяка година с колкото се може повече органични вещества. Най-удачен за това, а и най-достъпен си остава компостът. Можем да си го приготвяме и сами и то в големи количества. По този начин ще предоставим на растенията нужната доза хранителни вещества, а повишеното задържане на влага в почвата ще гарантира оцеляването им за по-дълъг период от време при липса на напояване...

Източник: ОЩЕ ЗА КЪЩАТА


препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg