Оградите - стилове и материали

Списание

ОЩЕ ЗА КЪЩАТА

Брой

06/2017

Най-четено от броя

    Оградите - стилове и материали     Габионите - готови елементи при терасиране на терени

Още от броя

Оградите - стилове и материали

Монтирането на подходяща ограда придава стил и завършеност на дворното пространство. Оградата не просто рамкира границите на терена – тя е своеобразен белег за архитектурните особености на района и характерния стил на дома.

Защо е необходима ограда?

Оградата се използва за постигане на уединение и повече лично пространство, като създава визуална преграда от външния свят и любопитните съседи и минувачи. Солидната ограда може да затрудни проникването на крадци и вандали в имота. Освен всичко това тя защитава растенията в градината от силни ветрове. Още един плюс на съоръжението е, че значително звукоизолира дома от генерирания шум от превозни средства или заведения. Не на последно място, оградата е финалният щрих в естетическата концепция на имота.

С какво да се съобразим при избора?

Преди да изберем един или друг вид ограда, е нужно да сме наясно с няколко важни фактора. На първо място трябва да обмислим добре основното предназначение на оградата и свързаните с това изисквания за нейната форма и структура – дали ще изпълнява само декоративна функция или ще се използва като средство за защита. Следващият фактор е, разбира се, финансовият бюджет, който смятаме да инвестираме за това съоръжение. В някои случаи пък е редно да се съобразим с характерните черти от архитектурата на даден район и да следваме същия еталон, с цел да не се нарушава естетическата хармония. И накрая е необходимо да се поинтересуваме относно евентуални законови разпоредби в този аспект.

Какъв вид ограда да изберем?

В миналото оградите са се изработвали предимно от каменен материал – добре познатите ни зидове или дувари. Днес разнообразието от структури и материали е голямо, като всеки един вид си има своите предимства и недостатъци. Както вече споменахме, когато избираме ограда трябва да сме наясно преди всичко каква ще е главната й цел – като декоративен елемент от ландшафта или като средство за сигурност. Отговорът на този въпрос ще ни ориентира най-добре относно височината, структурата и материалите, от които искаме да се изработи. Първите два фактора се отнасят по-скоро към степента на уединеност, която желаем да създадем – оградата може да бъде ниска или висока, с плътна или пропусклива структура...

Източник: ОЩЕ ЗА КЪЩАТА


препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg