Как да отгледаме далия

Списание

ОЩЕ ЗА КЪЩАТА

Брой

05/2017

Най-четено от броя

    Как да отгледаме далия     Защо не можем без лампион

Още от броя

Как да отгледаме далия

Далиите са малко по-претенциозни спрямо другите летни цветя. Те идват от Мексико и затова предпочитат слънчеви места, макар че могат да виреят и на полусянка. Далиите имат нужда от добре пропусклива, хумусна почва. През горещите летни месеци далиите са много "жадни" и трябва често да бъдат поливани. Но въпреки това внимавайте да не остава локва след обилната вода, която се изсипва върху тях.

Правилното време за засаждането им е в началото на май, когато нощният скреж не прониква толкова дълбоко в почвата, че да навреди на техните грудки. Младите растения, които са отглеждани на закрито, са чувствителни на студ и можете да ги изнесете на открито чак след средата на май, когато се затопля трайно.

При дълбочината на засаждане се прави различаване между грудки и млади растения.
Грудките на далията, наричана още гергина, се слагат толкова дълбоко в почвата, че да се покрият само с няколко сантиметра пръст. При вече порасналите цветя засаждането на цялото растение се прави чак до короната му.

При високите сортове разстоянието между две растения трябва да е между 80 и 100 см.
Растението ще вирее и ще се почувства още по-добре, ако през лятото махнете прецъфтелите цветчета.

Когато дойде есента, трябва да подготвите далиите за техния зимен сън.
Подрежете растението една педя над почвата, изкопайте грудката внимателно и я почистете от рохката пръст. След изсушаването грудките се съхраняват най-добре в торф, може и в пясък, дървени стружки като мястото е добре да е без скреж, хладно, но сухо...

Източник: ОЩЕ ЗА КЪЩАТА


препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg