Когато антрето се слива с дневната

Списание

ОЩЕ ЗА КЪЩАТА

Брой

01/2017

Най-четено от броя

    Когато антрето се слива с дневната     Обзавеждане на малки пространства

Още от броя

Когато антрето се слива с дневната

В съвременната архитектура все по-често се прилага методът за обединяване на отделните функционални зони, с цел да се постигне максимално голямо пространство. С други думи тенденцията се изразява в премахването на стени, а не в изграждане на нови.

В много домове сме виждали кухня и всекидневна в едно общо помещение - нагледен пример за желанието да разрушим стереотипа за обособяване на прегради в жилището, дори до степен, в която заставайки на входа да виждаме всеки отделен кът. Разбира се, изпълнението на подобна архитектура е доста смело начинание и зависи от индивидуалните потребности и начина на живот на обитателите.

Обединяването на дневната с входното антре е доста застъпен модел на запад. Принципът отдавна се е наложил в развитите страни, а отскоро дизайнерите го прилагат и у нас, предимно когато пространството е оскъдно. Разбира се, най-добре би било тази идея да се разработва още на ниво проектиране на жилището, макар че в случаите, когато разположението на помещенията позволява, проектът може да бъде изпълнен със същия успех. От друга страна, в някои домове антрето просто липсва в архитектурния план и отваряйки вратата се озоваваме директно в хола. И в двата случая работата на интериорния дизайнер предполага малко повече усилия, тъй като трябва да се мисли за отделните функционални зони в общото пространство – мебелите в отделните сектори да се съчетават стилово, обемно и цветово заедно.

Жилище без антре – удачно ли е това?

Всъщност еднозначен отговор на този въпрос няма. За някои подобна опция може да изглежда доста неприемлива, а за други - отлична възможност за създадаване на мечтания просторен дом. Като цяло всичко зависи от следните критерии:

Начин на живот – мнозина са свикнали с разграничаването на всяка функционална зона като отделна "кутия" и им се струва странно с влизането си в дома да виждат дивана, на който си почиват вечер пред телевизора. Да не говорим, че откритото пространство още от входа предполага идеална подребда. Разпилените обувки и дрехи не са приятна гледка нито за обитателите, нито за гостите на дома. И обратно, хората, които обичат чистотата и порядъка и държат всяко нещо да е на мястото си, приветстват идеята за повече пространство и свобода на придвижване. За тях стените са абсолютно ненужни...

Източник: ОЩЕ ЗА КЪЩАТА


препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg