Пердетата в модерния дом

Списание

ОЩЕ ЗА КЪЩАТА

Брой

11/2016

Най-четено от броя

    Пердетата в модерния дом     Етажерките - фините подправки на интериора

Още от броя

Пердетата в модерния дом

Когато ни предстои да изберем пердета, трябва да се съобразим с размерите на стаята и височината на тавана, броя и формата на прозорците, стила на интериорната концепция, а също така цветовете, текстурите и материите на елементите от интериора. Как са решени стените е още един важен фактор в определянето на избора ни – с гладка или релефна мазилка, тапети или латекс. Дали целта ни е визуално да уголемим стаята или да създадем оптическа илюзия за по-висок таван. Основен акцент ли ще са передетата или плавно допълнение в общия стил на декора?

Разнообразието от пердета е изключително голямо, но основно ги разграничаваме на тънки, полупрозрачни и плътни, както и пердета тип Римски щори и Японска стена. Сред материите най-често преобладават органза, тафта, дантела, шенил, сатен, кадифе, велур, плюш. Пердетата от естествени материи като коприна, памук и лен пък са подходящи за почти всяка стая. Те улесняват естествената циркулация на въздуха и надиплени изглеждат елегантно и шикозно, но за сметка на това лесно избеляват от светлината и трудно се поддържат. За да постигнем добър синхрон в дизайна, материите на пердетата трябва да се съчетават с текстила на останалите елементи от интериора, а плътността им да изразява желаната атмосфера в помещението.

Тенденциите – простота, спокойствие, уют

Модерният дизайн на интериорния текстил се проявява в простота и премереност на детайлите, като съдържа послание за мекота и спокойствие в композицията на декора. В създаването на гостоприемна и уютна атмосфера подборът и презентацията на текстила са от основно значение.

Пердета от канава с нежен принт, съчетани с едноцветни плътни завеси в натуралните земни цветове хармонично допълват успокояващия нюанс в обстановката.

Пищният вид и помпозните щрихи остават на заден план. Пердетата с ламбрекени, подходящи за помещения с високи тавани и големи прозорци, продължават да присъстват и в модерния стил, но вариантът е представен в прост и изчистен вид – ресните, пискюлите и допълнителните украшения отстъпват крачка назад. Богатите набори и драперии от класическия интериор се трансформират в опростена композиция от изчистени линии в стила на неокласицизма...

Източник: ОЩЕ ЗА КЪЩАТА


препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg