фирми продукти
представяме
работа
 
6 начина да охладите дома си без климатик

Климатикът е задължителен за районите с почти целогодишен горещ климат. При нашите географски ширини използването на климатик за охлаждане се налага през най-горещите дни на юли и август и като цяло човек може да мине и без него, стига да знае как по естествен начин да охлади жилището си. Ето няколко съвета в тази насока.

Блокирайте слънчевата светлина

6 начина да охладите дома си без климатик

Енергийно ефективните сгради разчитат на добре проектираните сенници, които спират слънчевата светлина и не й позволяват да достигне прозорците. Това е най-добрият начин да поддържате топлинния комфорт на дома си.
Соларното фолио е малко по-евтина алтернатива на навеса. То осигурява защита срещу UV лъчите и намалява количеството на топлината от соларната радиация.

6 начина да охладите дома си без климатик

Още по-обикновено и евтино решение са бамбуковите щори, които блокират голяма част от слънчевите лъчи, без изцяло да ви лишават от дневна светлина.

6 начина да охладите дома си без климатик

Най-добрият начин да поддържате жилището си хладно през топлите месеци е като спрете светлината още преди да е достигнала до прозорците, независимо дали използвате сенници, тенти или естествената сянка на дърветата.

Завеси и щори

6 начина да охладите дома си без климатик

Щом топлината премине през прозорците на дома ви, тя трябва да се изведе навън по един или друг начин. Завесите и пердетата са много добър начин да предпазите интериорните си пространства от навлизащата топлинна енергия. Използвайте бели завеси, защото те имат свойството да отразяват топлината, за разлика от цветните и черните, които я поглъщат.

Има няколко трика, които ще ви помогнат да охладите дома си през най-горещите дни от лятото. Така например бихте могли да пуснете пердетата да се изперат в пералнята през нощта преди горещ ден, така че когато се събудите, да извадите влажните пердета и да ги окачите на корнизите. Добавете ароматизатор по ваш избор - така когато хладният сутрешен бриз повее, целият ви дом да се изпълни със свеж аромат. 

Накарайте въздухa да циркулира

6 начина да охладите дома си без климатик

Въздухът циркулира, когато има голяма температурна разлика между външните и вътрешните пространства. Нощното проветряване е страхотен начин естествено да понижите температурата на жилището си. Отваряйте прозорците си късно вечер и ги затваряйте сутрин, когато температурата на въздуха започва да се повишава, за да запазите хладния въздух възможно най-дълго.

Изключете електроуредите

6 начина да охладите дома си без климатик

За да запазите дома си хладен, изключете всички електроуреди, които произвеждат топлина. Избягвайте да включвате фурната и котлона, и се постарайте да отваряте хладилника колкото се може по-рядко, защото това го натоварва и той отделя повече топлина.

Използвайте естествени тъкани

6 начина да охладите дома си без климатик

Много хора усещат жегата най-силно, когато си легнат да спят. Синтетичното спално бельо не позволява на кожата ви да диша, което е особено неприятно по време на големите жеги. Използването на естествени тъкани като лен и памук ще позволи на тялото ви да се охлади и ще ви осигури по-здравословен сън.

Използвайте балкона като външна спалня

6 начина да охладите дома си без климатик

В миналото, когато не е имало климатици, спането на верандата е бил един от начините за справяне с жегата, но ако разполагате с необходимите условия, нищо не ви пречи и днес да му се насладите.


Източник: houzz.com







Няма коментари


ключови думи
идеи за дома, съвети за дома, охлаждане на дома

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg