фирми продукти
представяме
работа
 
12 цветни декоративни храсти за градината

Създайте в градината си трайна красота в различни нюанси, която да продължи от ранна пролет чак до началото на зимата. Изберете подходящи храсти за екстериора си, всеки със собствен чар, индивидуална красота и багри.


1. Пурпурен физокарпус

декоративни храсти

Това растение произхожда от Северна Америка и може да бъде намерено в няколко цвята на листата. Много разпространени видове на физокарпуса са "Diablo" (с тъмно-пурпурни листа) и "Dart’s Gold" (с лимонено-жълти листа), които се съчетават помежду си много успешно. Растението е издръжливо на горещ и сух климат, както и на студа през зимата. Храстът цъфти в красиви бели цветчета през ранния летен сезон, а през зимата кората му придобива интересен "белещ се" вид.

Латинско наименование: Physocarpus 'Monlo'

Бонус: Ако не разполагате с достатъчно място в градината си, изберете някоя от формите – джудже, например 'Center Glow' или пък Summer Wine.


2. Смрадлика /тетра/

декоративни храсти  декоративни храсти

Смрадликата е широко разпространена у нас и е известна с лечебните си свойства. Що се отнася до багри обаче, тя е чудесен избор и за градината, чиято палитра допълва с пурпурно-сините си листа. През есента тези нюанси преминават в оранжево-червената гама, а в началото на лятото смрадликата разцъфтява с малки снопчета от пухкави розови цветчета. Растението не е капризно за отглеждане и се развива върху по-голяма част от видовете почви.

Латинско наименование: Cotinus 'Velvet Cloak'

Бонус: Ако искате повече цвят в градината, изберете вида 'Golden Spirit', чиито листа са в свеж цитрусов нюанс.


3. Вейгела

декоративни храсти

Този храст е със средна височина, но много ефектен външен вид, особено при цъфтеж. Листата му са с наситен зелен цвят, а в топлите сезони разцъфтява с нежни розови цветчета. Вейгелата е издръжлива на суша и затова е подходяща за райони с по-малко дъждове.

Латинско наименование: Weigela 'Alexandra'

Бонус: Особено ефектни са видовете Fine Wine и Midnight Wine, както и сортовете в златисто.


4. Хебе /храстовидна вероника/

декоративни храсти

Хебето е декоративен храст, чието най-голямо предимство са неговите разкошни пурпурни цветове (те цъфтят през лятото), напомнящи тези на растението вероника. Те обаче се конкурират по красота с изящните продълговати листа на храста, които постепенно преминават от пурпурно към зелено.

Латинско наименование: Hebe 'Purple Picture'

Бонус: Хебето съществува и в други разновидности -  'Variegata' е обагрена в бяло, 'Dazzler' съчетава зелено и пурпурно, а 'Red Edge' е със сребристо-зелени листа.


5. Лоропеталум

декоративни храсти

Този храст притежава разкошни пурпурни листа със син оттенък и цъфти в нежно розово.

Латинско наименование: Loropetalum chinense 'Sizzling Pink'

Бонус: Този декоративен храст може да се превърне в чудесен фон за други растения в ярки цветове – зелено, розово или бяло.


6. Златист физокарпус

декоративни храсти

Златисто-зеленият нюанс на физокарпуса е чудесен акцент за пролетно-лятната градина. Много често бъркат този храст с друго растение – форзицията, която цъфти в същите нюанси. Издръжлив и лесен за отглеждане растение, храстът е подходящ за хора, които нямат много време за градината.

Латинско наименование: Physocarpus 'Dart's Gold'

Бонус: Цитрусово-жълтите листа постепенно преминават в по-златист нюанс, когато настъпи есента.


7. Грахов лъжекипарис

декоративни храсти

Както името му говори само за себе си, този декоративен храст има зеленина, която наподобява тази на кипарисовото дръвче. Вечнозеленото растение притежава жълто-зелени тънки листенца, събрани на кичурчета.

Латинско наименование: Chamaecyparis pisifera 'Filifera Aurea'

Бонус: Съчетайте зеленината на лъжекипариса с вечнозелени дръвчета в синьо-зелено (смърч 'Fat Albert' или кипарис 'Baby Blue').


8. Дойция

декоративни храсти

Свежа и ефектна, зеленината на дойцията ще се превърне в ярък акцент в екстериора. Нейните размери позволяват да я засадите на групи по няколко или в голяма саксия, за да я премествате по-лесно от едно място на друго. Макар листата да са голямото предимство на дойцията, нейните бели цветчета също са част от нейния чар през пролетта.

Латинско наименование: Deutzia gracilis 'Duncan'

Бонус: Храстът се развива най-добре на слънчево място, където придобива най-ефектен цвят на листата.


9. Аукуба

декоративни храсти

Отглеждана и като домашно растение, вечнозелената аукуба притежава яркозелени листа със свежи жълтеникави "пръски" върху тях. Растението е лесно за отглеждане и не е капризно към средата.

Латинско наименование: Aucuba japonica 'Variegata'

Бонус: За да подчертаете златистите пръски върху аукубата, засадете я до по-малко на височина растение с жълто обагрени листа.


10. Османтус

декоративни храсти

Наподобяващ на вид бодливата зеленика, този вечнозелен храст предлага разкошно съчетание на наситено зелено, розово, бяло и жълто.

Латинско наименование: Osmanthus heterophyllus 'Goshiki'

Бонус: Храстът цъфти с ароматни бели цветчета, но понякога те остават на заден план заради ефектните листа на растението.


11. Сибирски пъстролистен дрян

декоративни храсти

Тази разновидност на разпространения у нас дрянов храст съчетава красиви бяло-зелени листа с мораво-червени стебла. Растението е особено подходящо за оформяне на жив плет.

Латинско наименование: Cornus alba 'Bailhalo'

Бонус
: Младите клончета притежават най-ярки цветове, затова подрязвайте старите клонки поне веднъж на няколко години.


12. Дафне /вълче лико, вълча ягода/

декоративни храсти

Най-красивата част от този декоративен храст е формата на неговите малки бяло-зелени листенца, събрани в интересни снопчета. Растението цъфти с ароматни розови цветчета, а малките му размери го правят подходящо за всяка градина.

Латинско наименование: Daphne burkwoodii 'Carol Mackie'

Бонус: Растението не обича високи температури в областта около корените му, затова е добре да разпръснете пласт слама или дървени стърготини около основата на храста, за да държат хладно.


Източник: bhg.com







Няма коментари


ключови думи
градини, декоративни храсти, цветя

Забележка: Статиите в сайта са публикувани, за да Ви дадат обща насока и идеи по отношение на показаните проекти. Comfort.bg не носи отговорност за евентуални инциденти по време на работата. Ако не сте достатъчно уверени в способността си да извършите определена дейност или проект, моля консултирайте се със специалист. По време на работа винаги взимайте необходимите предпазни мерки и четете внимателно инструкциите върху опаковките на продуктите. Винаги съобразявайте конкретните проекти с характеристиките на Вашия дом и собствените си умения.

препоръчваме
интересно
албуми
новини
календар
полезни връзки
Сигурност и дискретност Условия за ползване   Начало Принтиране  
За нас Контакти Реклама Референции
  Created by Website.bg